Små steg för stora framsteg

dream-big-flyAlla människor har drömmar de vill uppnå. Somliga mål är större än andra, och kräver mer tid och arbete för att de ska gå i uppfyllelse. Att jobba mot ett stort mål, som att köpa hus eller få drömjobbet, kan kännas som ett sisyfosarbete, där man kämpar och kämpar men aldrig kommer fram. Ett så stort projekt kräver många år och många timmars arbete utan att man vet om man till slut kommer få någonting för det, och även den mest målmedvetne kan känna sig nedslagen.

För att inte tappa modet och helt överge målet krävs en teknik där man fortsätter att egga sig själv till att kämpa och arbeta mot sitt slutmål. Redan under skoltiden kommer de flesta i kontakt med delmålstekniken; genom att dela upp ett problem i flera små delar och sedan ta sig an en del i taget får man en bättre överblick över sitt problem, och det blir betydligt enklare att lösa. Genom att fira varje liten vinst är det lättare att känna sig motiverad när man tar sig an nästa del.

Viktiga delar i processen

  • Formulera målet. Det kan vara generellt, till exempel ”flytta” eller mer specifikt, ”bli VD på det och det företaget”.
  • Dela upp målet i mindre steg, till exempel att komma på var man vill bo, kolla prisklass, göra budget, spara ihop pengar, hitta en bostad, skriva kontrakt, fixa flyttfirma. Om man är mer specifik i sitt mål blir stegen ofta färre, eftersom man redan har listat ut exakt vad man vill. I exemplet om jobb i första punkten kan delmålen innehålla att komma in på rätt utbildning, gå klart utbildningen, få jobb i branschen, bli anställd på det företag man vill, etcetera.
  • Fira varje delmål. Om uppfyllandet av de små målen inte uppmärksammas försvinner motivationen till att jobba mot det stora målet.

Fira de små vinsterna

Det är lika viktigt att fira uppfyllandet av delmålen som att klara av dem. När man har tagit ett steg framåt, mot det stora målet, måste man uppmärksamma detta i stället för att gå direkt på nästa. Om inget firande sker när ett delmål är avklarat blir delmålen bara ett onödigt bihang, istället för en behjälplig teknik. Att fira delmålen ger ännu en morot för att klara av dem. Sätt upp en belöningslista för varje delmål så att inte bara delmålet i sig blir vad du ska uppnå, du har även belöningen som vinst.bubbel1