Bra böcker om entreprenörskap

Det finns många böcker om entreprenörskap. Lika många som det finns åsikter om dem. Vad som utgör en bra bok är högst individuellt, och mer ofta än sällan har din partner eller bekant en helt annan läsupplevelse än du själv. Allt beror på vilken fas i livet den som läser är i och vad den personen söker. Ämnet entreprenörskap är dessutom oerhört brett. Det grenar sig i en rad underkategorier och även om du vet vad du söker, är det inte alltid enkelt att hitta det.

Här har vi samlat en övergripande litteraturlista som kan peppa dig i dina entreprenördrömmar!

Motivation och inspiration

Daniel H. Pink – ”Drivkraft: den överraskande sanningen om vad som motiverar oss”.

drivkraft-bokDet finns grundläggande psykologi i det mesta – även i vad som motiverar oss människor. Daniel H. Pink, författare och debattör, redovisar om forskningen kring yttre och inre motivation och vad som fungerar som en motiverande faktor för oss människor. Är det morot eller piska som gäller? Resultaten överraskar!

Gary Vaynerchuk – ”Crush it! Why now is the time to cash in on your passion”.

Har du en hobby eller ett brinnande intresse? En passion du skulle vilja göra någonting större av? Gary Vaynerchuk gick från familjens vingård till att driva ett stort medieföretag under eget namn. Han är en passionerad individ och ett utmärkt exempel på hur vi alla kan göra framgångsrika karriärer av det som intresserar oss mest.

Steven Pressfield – “The war of art: break through the blocks and win your inner creative battles”

En guide till hur man övervinner hinder i sina kreativa processer, oavsett om det handlar om boken du skriver, tavlan du målar eller företaget du vill starta. Det är i oss själva de största blockeringarna finns, så hur löser man upp dem? Inspirerande läsning för kreativa sinnen!

Steven Pressfield – ”Do the work: overcome resistance and get out of your own way”.

Kanske ruvar du på en idé som ser alldeles fantastisk ut i ditt huvud, men som du inte vet hur du ska förverkliga? Kanske har du fastnat på vägen, kanske vet du inte hur du ska avsluta ditt projekt. Författaren Steven Pressfield ser sin bok som en utmärkt guide till hur man sparkar sig själv i baken och kommer framåt! Här hjälps du steg för steg, från bygge till sjösättning och segling.

Projekt, management och företagande

Frank Arnold – ”What makes great leaders great”.

leader-bokBästsäljande författaren Frank Arnold har samlat 56 framgångsrika ikoner. Alla representerar de ett ledarskap med betyget mycket väl godkänt. Deras metoder presenteras och analyseras, och du får viktiga nycklar på din resa mot ett bättre ledarskap. Vem du än är och vad du än arbetar med, fungerar denna bok som en utmärkt inspirationskälla!

James Caan -”The real deal”.

Från Brick Lane till Draknästet. James Caans självbiografiska bok berättar om en imponerande resa. Han föddes i en fattig familj i London, hoppade av skolan som 16-åring, och arbetade sig sedan uppåt. Idag är han en av Storbritanniens mest framgångsrika entreprenör. Riktig må bra-läsning om hur allting är möjligt!

Jim Collins – ”From good to great: hur vanliga företag tar språnget till mästarklass”.

Precis som titeln avslöjar har Jim Collins forskat i vad som gjort att mindre, ganska intetsägande företag, helt plötsligt fått ordentlig svikt på språngbrädan. Collins har noterat amerikanska börsföretag som legat runt index i minst femton års tid, innan de plötsligt skjutit i höjden och fått imponerande kursutvecklingar. Högintressant läsning för dig som vill utveckla ditt företag.

Ungt entreprenörskap

Chris Guillebeau – “The 100$ startup: reinvent the way you make a living, do what you love and create a new future”

100Som yngre entreprenör har man oftast inte något startkapital och avsaknaden av pengar kan kännas som att jobba i uppförsbacke. Chris Guillebeau vänder dock på steken och pekar på motsatsen. Här presenteras 50 individers unika historier, som alla startat utan pengar på fickan, men som idag lever som framgångsrika entreprenörer. Inspirerande läsning om hur individens eget driv och kreativitet utgör de viktigaste faktorerna.

Pauline Grindvall – ”Ta steget till eget – handbok för unga entreprenörer”

Pauline Grindvall har utformat en smart handbok för yngre, hungriga entreprenörer som vill starta upp sin verksamhet. Här guidas man genom många viktiga punkter som rör allt ifrån presentationen av sin idé till hur man registrerar ett varumärke. Mycket praktiskt och nyttig läsning om man är ny i sitt entreprenörskap.